Vapen, lekkere damp of grote ramp?

Er zijn steeds meer mensen die vapen, waaronder ook veel jongeren. Maar is vapen een goed alternatief voor roken, of is vapen net zo ongezond en schadelijk als roken?

Als we het hebben over vapen, laten we ons dan niet alleen beperken tot de bespreking van gezondheidsrisico's van vapen, maar laten we het bredere probleem verkennen dat de tabaksindustrie opzettelijk heeft gecreëerd. Dit is een kwestie die niet alleen de gezondheid van individuen beïnvloedt, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook miljarden mensen uitbuit ten behoeve van winst. Op dit moment heeft één op de vijf jongeren tussen de 14 en 29 jaar gevapet. Hiermee heeft tabaksindustrie een zeer langdurige omzet voor zichzelf gegarandeerd.

Jongeren blijken over het algemeen niet zo gevoelig voor het 'om bestwil-argument'. Dus in plaats van ons te concentreren op de onvermijdelijke negatieve gezondheidseffecten, willen we het hier nu vooral hebben over de aantrekkingskracht tot vapen. Want waarom vapen jongeren massaal en meestal tegen beter weten in? En hoe kun je voorkomen dat je verslaafd raakt? En kun jij, met wat je nu weet over vapen, zelfstandig een juiste beslissing nemen of je vanuit nieuwsgierigheid het een keer moet proberen of niet?

Neem deel aan de onderstaande quiz en vergroot je kennis over vapen. Scrol naar beneden voor toelichting op de antwoorden en onze conclusie.

Quiz

(Onthoud voor jezelf de antwoorden of schrijf ze even op 😊)

''Op dit moment heeft één op de vijf jongeren tussen de 14 en 29 jaar gevapet.''

Vraag 1: Is vapen ongezond voor je longen?

A: Nee, want je krijgt geen teer en koolmonoxide binnen, zoals bij het roken van tabak

B: Ja, je kunt er genaamde popcornlongen van krijgen

C: Ja, vapen veroorzaakt longziekte EVALI (e-cigarette or vaping use-associated lung injury)

D: Zowel optie B als C

Vraag 3: wat is het grootste probleem bij vapen?

A: Nicotineverslaving

B: Milieu

C: Afhankelijkheid

D: Gezondheidsaspect

Vraag 2: de batterijen in vapes zijn zeer slecht voor het milieu. Deze batterijen bevatten lithium, dat in elk elektrisch voertuig (EV) zit. Hoeveel EV's dumpen Engelse en Duitse vapers per jaar in het milieu?

A: 600 EV’s

B: 1.250 EV’s

C: 200 EV's

D: 3.000 EV’s

Vraag 4: gaat het verbod op de smaakjes het doel van een rookvrije generatie dichterbij halen?

A: Nee, want als rokers vapes willen gebruiken als tabaksvervanging, zal in 9 van de 10 gevallen dit leiden tot multi-use

B: Nee, via online shops en straatdealers kan alsnog iedereen vapes verkrijgen

C: Nee, de vieze smaak en geur hebben rokers ook nooit weg kunnen houden bij tabak

D: Alle drie de bovenstaande antwoorden zijn goed

Antwoorden

Vraag 1:D

Popcornlongen is de populaire naam voor bronchiolitis obliterans: een vernauwing van de kleine luchtwegen in de longen, de bronchiolen. De term stamt uit de tijd dat werknemers van popcornfabrieken deze aandoening ontwikkelden. Ze werden ziek door blootstellkng aan diacetyl, een toen nog legale stof waarmee een kunstmatige botersmaak aan popcorn werd toegevoegd. Illegale vapes (bijvoorbeeld uit China) bevatten mogelijk soortgelijke, in Europa verboden, schadelijke smaak-en geurstoffen.

Vraag 3: C

De lichamelijke nicotineverslaving lijkt iets dat je nog lang zelf onder controle kunt houden. Maar twee sigaretten of één dagje vapen maakt iemand in feite al verslaafd met het grote risico van levenslang. Toch ben je er gekgenoeg ook zo vanaf, want de lichamelijke ontwenning is zo mild dat je er 's nachts niet eens van wakker wordt. En kijkend naar de risico's van de gezondheid wereldwijd: je overlijdt nog eerder aan een ontsteking. Het echte probleem is de geestelijke afhankelijkheid. Hierdoor maak je grote kans, tegen je zin in, de rest van je leven vast te zitten aan de vape. Je gaat namelijk door de geraffineerde nicotineverslaving geloven dat je het nodig hebt. En dat ontsnappen op een gegeven moment onmogelijk is.


Vraag 2: D

Per jaar dumpen Engelse en Duitse vapers 3000 elektrische voertuigen aan lithium in het milieu. Dit is ontzettend slecht voor plant en dier, en dus de mens, gezien het feit dat lithium erg giftig is. Ook het winnen van lithium is erg milieuondervriendelijk en zorgt voor ontbossing en verwoestijning van de grond. Net zoals bij de roofbouw van tabak. En de markt daarvoor is nog steeds ‘booming’. Want de nicotine in de vapeliquid wordt meestal nog uit tabak gewonnen. De synthetische vorm is duurder in de productie. Maar de grootste boosdoener in de opwarming van de aarde is altijd nog de vleesindustrie.

Vraag 4: D

Het verbieden van smaakjes op vapes zal het doel van een rookvrije generatie niet dichterbij halen. Vapers zullen overstappen op tabakssmaak, wanneer ze hun eigen smaakje niet meer kunnen verkrijgen. En we zien nu al veel 'mulitusers'. En zelfs met het smaakverbod kun je nog steeds je favoriete vape vinden via online shops en straatdealers. En wees eerlijk, de vieze geur en smaak heeft rokers ook nooit weg kunnen houden van sigaretten.

Wat vind je van de antwoorden?

Ben jij ook geschrokken van de uitkomst en wil je er zelf voor kiezen om te stoppen met vapen? Maar ben je bang dat niet zo eenvoudig is? De training van Allen Carr’s Easyway stelt iedere vaper in staat om op een prettige manier te stoppen. Maak het jezelf makkelijk en schrijf je in voor één van onze Allen Carr trainingen. Moeiteloos en voorgoed.

Inschrijven kan via onderstaande button: