Lekkere damp, grote ramp

Vanaf 1 januari 2024 is er een smaakjesverbod voor het gebruik van vapes en e-sigaretten. Momenteel mogen enkel nog vapes die naar tabak smaken verkocht worden. Vapen lijkt misschien een stuk onschuldiger dan roken, maar ben jij je ervan bewust hoe slecht vapen daadwerkelijk voor je is?

Van het ooit nobele doel om een stoppen-met-roken hulpmiddel te zijn, is de vape veranderd in een hippe accessoire voor jongeren. Het was ooit bedoeld als een potentieel gezonder alternatief, maar nu lijkt het meer op een vehikel voor nicotineverslaving bij de jeugd. Die aantrekkelijke fruitige smaken hebben de jeugd verleid, waardoor we nu met ethische vraagstukken en gezondheidsproblemen bij jongeren te maken hebben.

Ondanks het recente verbod in Nederland is de verwachting dat vapes met smaakjes niet zomaar in rook zullen opgaan. Consumenten zijn vastbesloten manieren te vinden om hun dampverlangens te bevredigen, ongeacht het verbod.

Laten we eens kijken naar enkele feiten die betrekking hebben op het gebruik van vapes:

 • leder half uur sterft er iemand in Nederland door de gevolgen aan verslaving van nicotine. Nicotine is nog verslavender dan heroïne, cocaïne en alcohol. En toch neemt het gebruik van nicotine gigantisch toe onder de jongeren, medemogelijk gemaakt door de tabaksindustrie en de overheid.
 • De damp van een vape bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Deze stoffen kunnen leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Nicotine heeft een negatief effect op de hersenontwikkeling en is bovendien zeer verslavend. Er zijn talrijke aanwijzingen dat de vape een opstap is naar de tabakssigaret.
 • Verschillende onderzoeken suggereren dat het toevoegen
  van smaakstoffen impact heeft op de hoeveelheid
  nicotine die de damper binnenkrijgt.
  Hoe lekkerder de vape, hoe vaker men het zal gebruiken.
 • Mensen die vapen lopen het risico op een nieuwe longziekte: EVALI (popcornlongen)
 • De samenstelling van het fijnstof in tabaksrook is een mix van organische verbindingen met polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) en een veelheid aan stoffen, waarvan bekend of aannemelijk is dat zij kanker veroorzaken.
 • Langdurige blootstelling aan nicotine kan structurele veranderingen veroorzaken in de ontwikkeling van de hersenen bij adolescenten.
 • Niet alleen is vapen slecht voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. In vapes en verpakkingen zitten ontzettend veel slechte stoffen die giftig zijn voor mensen, dieren en planten.
 • Twee recente studies tonen aan dat vapes kunnen zorgen voor endotheelceldisfunctie. Deze disfunctie kan ervoor zorgen dat er zorgwekkende veranderingen in de hart- en vaatfunctie optreden bij mensen die veel vapen.
 • Verschillende vapes gebruiken nicotinezouten die extra verslavend zijn doordat ze de nicotine sneller afleveren en hogere pieken in de nicotineconcentratie veroorzaken.

Aansporing naar training Allen Carr?