Terug naar overzicht

Tubantia: Stoppers genieten van het aller-allerlaatste trekje aan de sigaret in Almelo

ALMELO - Een rookpauze tijdens een cursus stoppen met roken? Dinsdag gebeurde het in Erve Asito in Almelo. In het stadion van Heracles volgden 49 verzekerden van Menzis de Allen Carr Stoppen met Roken-training.

Het is geen toeval dat Menzis Almelo heeft uitgekozen voor de training. Een op de vijf Twentenaren rookt. Almelo doet daar nog een negatief schepje bovenop: in deze stad lijdt 27 procent van de bevolking aan deze verslaving. De training wordt gegeven in het kader van Twente Rookvrij, een initiatief van GGD’s, ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en Menzis.

Vertrouwen

Menzis kiest voor de Allen Carr-methode omdat dit een van de weinige methoden is om te stoppen met roken die wetenschappelijk is onderbouwd. „Mensen gaan als niet-roker naar huis en voelen zich daar ook happy bij. Ze voelen ook echt het vertrouwen weer”, zegt cursusleider Jacqueline van den Bosch.

Ze weet waar ze over praat, Van den Bosch heeft de afgelopen twintig jaar zo’n 10.000 mensen van het roken afgeholpen. Uiteraard rookt een deel daarvan weer. Maar het resultaat van de Allen Carr-methode is aanzienlijk beter dan andere trainingen, zegt Han Rutten van Bewegen Werkt, de organisatie waar Allen Carr onderdeel van uitmaakt. Op eigen kracht stoppen met roken is amper mogelijk, „maar vijf procent redt het...”

Meer gereedschap

De mensen die meedoen aan de training hebben vaak al van alles geprobeerd om van het roken af te komen. „Een deelnemer heeft vorig jaar geprobeerd met behulp van medicijnen te stoppen. Dat ging best even goed, maar hij vertelde me nu het gevoel te hebben meer gereedschap te hebben om het vol te houden”, zegt de cursusleider. Alle Allen Carr-trainers zijn zelf fervente rokers geweest. Jacqueline van den Bosch ook. „Dat herkennen deelnemers ook meteen.”

© Emiel Muijderman
© Emiel Muijderman

Thumbs up

De Carr-methode is een training van een dag. Daarna moeten de deelnemers het zelf doen. Van den Bosch: „Door het inzicht over te brengen dat voor alles waarvan je denkt dat sigaretten voor je doen juist het tegenovergestelde geldt, maakt het stoppen vele malen gemakkelijker. En dat biedt juist op de langere termijn houvast”, aldus de trainer.

„Het is de verslaving die de illusie creëert. Die illusie maakt dat mensen het op termijn moeilijk hebben om ervan af te blijven. Maar als het goed is hebben de mensen na vandaag veel meer houvast aan hun eigen gezonde verstand.” De woorden van de trainer worden bevestigd door de deelnemers. 80 procent van de - na gisteren voormalige - rokers geeft door middel van een ‘thumbs up’ aan alle vertrouwen te hebben om nu definitief te stoppen.

En als het na die ene cursusdag in Almelo echt niet meer gaat, dan kunnen de deelnemers tot een jaar nog even digitaal of telefonisch te rade gaan bij een Carr-trainer.

Bron: Tubantia, 20 november 2019