Terug naar overzicht

Webinars lijken even effectief als fysieke stoppen met roken trainingen

Onze partner Menzis publiceerde op maandag 5 oktober 2020 een artikel over de samenwerking met Allen Carr en de effectiviteit van de online stoppen met roken trainingen via webinars. Hieronder lees je het artikel van Menzis.

Voor rokers kan de verslaving aan tabak haast onoverkomelijk zijn. Toch is stoppen met roken letterlijk van levensbelang. Zoals bekend veroorzaakt een tabaksverslaving ziekten als COPD, longkanker en hart- en vaatziekten. Als onderdeel van de ‘Gezondheidsfondsen voor Rookvrij’ is Menzis dan ook trots dat ze hun rokende verzekerden de Allen Carr methode kunnen aanbieden. “Maar toen kwam de corona-pandemie en konden de erkend effectieve fysieke bijeenkomsten ineens niet meer doorgaan”, licht Gijs Rotteveel, Menzis directeur met het aandachtsgebied leefkracht en partnerships, toe. “Onze partner Allen Carr is toen overgestapt naar webinars: de fysieke training werd zo digitaal aangeboden. En wat blijkt: deze digitale trainingen blijken bijna even effectief te zijn!”

Van de ruim honderdtwintig deelnemers aan de digitale Allen Carr trainingen zijn enkele maanden later nog ruim 53% van het roken af. 13% is wel voor enkele sigaretten gezwicht, maar niet meer dan vijf. En maar liefst 80% van hen is in elk geval (veel) minder gaan roken.

“Een deel van het succes van dit programma is, naast de shock van de trainingsdag zelf, dat je contact kunt houden met een persoonlijke coach via gratis telefoongesprekken”, aldus Janien Rohring, manager accounts van Bewegen Werkt. Ongeveer één op de zes deelnemers (15%) maakt daarnaast gebruik van een gratis vervolgtraining. “Deze resultaten, dus dat ongeveer de helft na het volgen van het programma definitief van het roken af is, is in lijn met onderzoek van Arie Dijkstra (2013).”

Innovatie

Er zijn wel verschillen met de fysieke training. Sommige daarvan zijn echter eerder positief dan negatief. “Deelnemers kunnen aan de webinar in principe anoniem deelnemen. Dat kan fysiek natuurlijk niet.” Ook wordt er na de webinars meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid een vervolgtraining af te nemen. “Maar die hebben we dan ook laagdrempeliger gemaakt, want ook deze zijn nu online te volgen.”

Investeer in een gezonde jeugd

Speciale focus is er voor het aanbieden van de stopcursussen bij scholen. Onderwijsinstellingen zijn vanaf 1 augustus verplicht een rookvrij terrein te hebben. Dit geldt voor primair en voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Rotteveel: “Om dit beleid te ondersteunen is het bieden van hulp om aan de verslaving te ontsnappen dan ook van belang. Deze methode kan de jeugd (en docenten) helpen aan een gezondere toekomst.”

Deelnemers

Of het nu via een fysieke of via een digitale bijeenkomst is, deelnemers van het programma halen letterlijk opgelucht adem door hun bevrijding van de verslaving. Ze voelen zich ontketend: “Ik ben zó blij dat ik de stap heb gezet. Het voelt als een bevrijding”, aldus Simone Adry, deelneemster aan de training.

Hoe werkt het?

De webinar ‘Binnen 1 dag (4 uur) van het roken af’, maakt gebruik van de Allen Carr methode. Zorgverzekeraar Menzis vergoedt deze methode. Naast de cursus zelf, is er een gratis nazorgtraject van een jaar, met telefonische of e-mail ondersteuning en gratis online vervolgtrainingen.