Hoe zit het met gewichtstoename na het stoppen met roken?

Je wilt dolgraag stoppen met roken, maar je bent bang dat je zult aankomen als je stopt met roken. Hoe zit het met gewichtstoename na stoppen met roken?

Wat zeggen deskundigen?

De website ikstopnu.nl (van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zegt over gewichtstoename bij stoppen met roken, dat rokers die stoppen, soms enkele kilo’s zwaarder worden. Dat komt omdat nicotine de stofwisseling stimuleert. Als je stopt, krijgt je stofwisseling weer zijn natuurlijke tempo, dat is meestal wat langzamer. Bovendien ruik en proef je beter, waardoor je meer zin kunt hebben in eten en is het aantrekkelijker om meer te gaan eten.''

Enkele kilo's aankomen door een verandering in je stofwisseling, is geen reden tot grote zorg. De ervaring leert dat als je je vaste eetgewoonten aanhoudt, dat eventuele tijdelijk extra gewicht naar alle waarschijnlijkheid vanzelf weer verdwijnt.

Wees niet ‘bang’ voor gewichtstoename na stoppen met roken

Veel mensen stoppen met roken met een onjuiste gedachtegang. Ze blijven na het stoppen rondlopen met het idee dat ze niet meer 'mogen' roken. Ze hebben het gevoel dat ze zichzelf iets ontzeggen en denken dat ze iets nodig hebben ter vervanging. Ze gaan snoepen of eten vaker tussendoortjes. Herkenbaar?

Dit is volgens Allen Carr voor veel mensen de kern van het probleem bij gewichtstoename na het stoppen met roken. Tijdens de Allen Carr-training doorbreken we samen deze onjuiste gedachtegang en geven je tools om hier goed mee om te gaan.

Ervaar je problemen of heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op. We kijken samen in hoeverre eventuele gewichtstoename na het stoppen met roken samenhangt met het gestopt zijn en het zoeken naar vervanging.

Tips om op gewicht te blijven

  • Eten gezond en voldoende: Door voedsel te eten vol bouwstoffen, vocht en vezels houd je je spijsvertering aan de gang. Natuurlijke oliën, noten, granen en producten als fruit en groenten verhogen je stofwisseling.
  • Beweeg, beweeg, beweeg: Na het stoppen met roken merk je dat je meer energie krijgt. Gebruik die energie om te bewegen!
  • Ontspan: Lees een boek, neem een bad, kijk een film en geniet ervan dat je niet meer hoeft te roken.