Hoe kijken wij aan tegen het gebruik van een e-sigaret of vape?

Omdat het inhaleren van de drug nicotine via sigaretten zo lang normaal is geweest en men met name de nadruk legt op de gezondheidsrisico’s hierbij (i.p.v. op het feit dat je te maken hebt met een drug die je waarschijnlijk levenslang verslaafd laat zijn, tenzij je goede hulp hierbij krijgt), is de e-sigaret of de vape als ‘gezonder alternatief’ meer geaccepteerd. Alhoewel nog steeds nicotine, het bevat geen teer en koolmonoxide.

Lange termijn effecten nog niet bekend

De lange termijn effecten van vapen zijn echter nog niet bekend. Verschillende smaakstoffen zouden bepaalde longziekten, zoals ‘popcorn longen’ kunnen veroorzaken. Het is logisch dat chemische stoffen verdampen en inhaleren niet gezond is én je raakt/blijft nog steeds verslaafd aan nicotine.

Ons standpunt

Ga niet het ene product vervangen voor het andere. Maar leer rokers/vape gebruikers dat nicotine op geen enkel level iets toevoegt of oplost en mensen onbewust uitgebuit worden, omdat ze niet weten hoe de nicotineval werkt. Eenmaal de technische uitleg daarover snappend (deze uitleg geven we tijdens onze training), is stoppen met welke vorm van nicotinegebruik dan ook niet per se moeilijk. Sterker nog, mensen voelen zich bevrijd van het altijd maar bezig moeten zijn met het roken/vapen, tegen beter weten in, en van de angst er de rest van hun leven mee te moeten doorgaan.