Lekkere damp, of grote ramp?

De nieuwe wetgeving sinds 1 januari 2024 heeft ervoor gezorgd dat e-sigaretten, bekend als vapes, met smaakjes verboden zijn . Logisch, denk je misschien, want vapen blijkt toch óók heel ongezond te zijn...?

Laten we ons alleen niet beperken tot de bespreking van gezondheidsrisico's, maar laten we het bredere probleem verkennen dat Big Tobacco opzettelijk heeft gecreëerd. Dit is een kwestie die niet alleen de gezondheid van individuen beïnvloedt, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook miljarden mensen uitbuit ten behoeve van winst. Op dit moment heeft één op de vijf jongeren tussen de 14 en 29 jaar gevapet. Hiermee heeft Big Tobacco een zeer langdurige omzet voor zichzelf gegarandeerd.

Jongeren blijken over het algemeen niet zo gevoelig voor het 'om bestwil-argument'. Dus in plaats van ons te concentreren op de onvermijdelijke negatieve gezondheidseffecten, willen we het hier nu vooral hebben over de aantrekkingskracht tot vapen. Want waarom vapen jongeren massaal en meestal tegen beter weten in. En hoe kun je voorkomen dat je verslaafd raakt?

Hoe autonoom ben jij eigenlijk? Kun jij, met wat je nu weet over vapen, zelfstandig een juiste beslissing nemen of je -vanuit nieuwsgierigheid- het een keer moet proberen of niet? Neem deel aan de onderstaande quiz en vergroot je autonomie. Scrol naar beneden voor toelichting op de antwoorden en onze uiteindelijke conclusie.

Quiz

Afbeeldingen vaping 1080x10802 2

Onthoud voor jezelf de antwoorden of schrijf ze even op 😊

Vraag 1: Is vapen ongezond voor je longen?

A: Nee, want je krijgt geen teer en koolmonoxide binnen, zoals bij het roken van tabak
B: Ja, je kunt er zogenoemde popcornlongen van krijgen
C: Ja, vapen veroorzaakt longziekte EVALI (e-cigarette or vaping use-associated lung injury)
D: Zowel optie B als C


Vraag 3: wat is het grootste probleem bij vapen?

A: Nicotineverslaving
B: Milieu
C: Afhankelijkheid
D: Gezondheidsaspect

Vraag 2: de batterijen in vapes zijn zeer slecht voor het milieu. Deze batterijen bevatten lithium, dat in elk elektrisch voertuig (EV) zit. Hoeveel EV's dumpen Engelse en Duitse vapers per jaar in het milieu?

A: 600 EV’s
B: 1.250 EV’s
C: 200 EV's
D: 3.000 EV’s

Vraag 4: gaat het verbod op de smaakjes het doel van een rookvrije generatie dichterbij halen?

A: Nee, want als rokers vapes willen gebruiken als tabaksvervanging, zal in 9 van de 10 gevallen dit leiden tot multi-use
B: Nee, via online shops en straatdealers kan alsnog iedereen vapes verkrijgen
C: Nee, de vieze smaak en geur hebben rokers ook nooit weg kunnen houden bij tabak
D: Alle drie de bovenstaande antwoorden zijn goed

Antwoorden

Vaping 4508937 1280 1

Vraag 1:D

Popcornlongen is de populaire naaam voor bronchiolitis obliterans: de vernauwing van de kleine luchtwegen in de longen, de bronchiolen. De term stamt uit de tijd dat werknemers van popcornfabrieken deze aandoening ontwikkelden. Ze werden ziek door blootstellkng aan diacetyl, een toen nog legale stof waarmee kunstmatige botersmaak aan popcorn werd toegevoegd. Illegale vapes (bijvoorbeeld uit China) bevatten mogelijk soortgelijke, in Europa verboden, schadelijke smaak-en geurstoffen.

Vraag 2: D

Per jaar dumpen Engelse en Duitse vapers 3000 elektrische voertuigen aan lithium in het milieu. Dit is ontzettend slecht voor plant en dier, en dus de mens gezien het feit dat lithium erg giftig is. Ook het winnen van lithium is erg milieuondervriendelijk en zorgt voor ontbossing en woestijning van de grond. Net zoals de roofbouw van de tabaksteelt waardoor er nog steeds een toenemende vraag is naar de vapes. De liquid wordt namelijk nog steeds uit de tabaksplant gewonnen, maar voor alsnog staat de vleesindustrie bovenaan met zijn verwoestende invloed op mens- en milieu.

Vraag 3: C

De lichamelijke nicotineverslaving lijkt iets dat je nog lang zelf onder controle kunt houden. Maar twee sigaretten of één dagje vapen maakt iemand in feite al verslaafd met het grote risico van levenslang. Toch ben je er gekgenoeg ook zo vanaf, want de lichamelijke ontwenning is zo mild dat je er 's nachts niet eens van wakker wordt. En kijkend naar de risico's van de gezondheid wereldwijd: je overlijdt nog eerder aan een ontsteking. Het echte probleem is de geestelijke afhankelijkheid. Hierdoor maak je grote kans, tegen je zin in, de rest van je leven vast te zitten aan de vape. Je gaat namelijk door de geraffineerde nicotineverslaving geloven dat je het nodig hebt. En dat ontsnappen op een gegeven moment onmogelijk is.


Vraag 4: D

Het verbieden van smaakjes op vapes zal het doel van een rookvrije generatie niet dichterbij halen. Vapers zullen overstappen op tabakssmaak, wanneer ze hun eigen smaakje niet meer kunnen verkrijgen. En we zien nu al veel 'mulitusers'. En zelfs met het smaakverbod kun je nog steeds je favoriete vape vinden via online shops en straatdealers. Bovendien heeft de vieze geur en smaak rokers ook nooit weg kunnen houden van sigaretten.

Conclusie:

In de Verenigde Staten is de grootste aanbieder van elektronische sigaretten (Juul, een product van Philip Morris) van de markt verdwenen. Desondanks maakt nog steeds maar liefst 20% van de jongeren tussen de 15 en 29 jaar gebruik van e-sigaretten. Een ingrijpende verandering leidt niet noodzakelijkerwijs tot een aanzienlijke daling van het aantal rokers. Dit komt doordat de verantwoordelijkheid voornamelijk bij het individu ligt. Als iemand niet de autonomie heeft om te stoppen met roken, zullen veranderingen en beperkingen in de wereld van het roken die persoon niet per se aanzetten om te stoppen.

Hoeveel vragen had je goed? Dan ben je nu een expert op het gebied van vapen. Hopelijk realiseerde je je al dat het schadelijk is voor je gezondheid, maar heb je nu ook gezien dat er een wereldwijde ramp gaande is, waarbij jongeren massaal in de nicotineval gelokt worden en tegen hun zin in in de ban zullen zijn van dit geraffineerde product. Kun jij deze verleiding weerstaan?

Vape jij, maar heb je ontdekt dat stoppen niet zo eenvoudig voor je is? De training van Allen Carr’s Easyway stelt iedere vaper in staat om op een prettige manier te stoppen. Maak het jezelf makkelijk en schrijf je in voor één van onze Allen Carr trainingen. Moeiteloos en voorgoed er vanaf.

Inschrijven kan via onderstaande button:

Vraag 1:

A: Een aandoening waarbij de kleine luchtwegen in de longen vernauwd of geblokkeerd raken, ook wel bekend als bronchiolitis obliterans.

B: Een mysterieuze aandoening waarbij mensen plotseling een voorliefde ontwikkelen voor het ruiken van verse popcorn

C: Een specifieke vorm van longontsteking veroorzaakt door de consumptie van verontreinigde popcorn.

D: Een fenomeen waarbij de longen worden beïnvloed door het regelmatig bijwonen van filmvoorstellingen met overmatig popcorngebruik