Terug naar overzicht

'Dit opgeluchte gevoel gun ik iedereen'

Van gelegenheidsbietser naar stevige roker: de sigaret was een constante in het leven van Simone Adry uit de regio Achterhoek. Tot ze vorig jaar dankzij de Allen Carr-methode binnen 1 dag van haar verslaving afkwam. Voorgoed.

"Mijn allereerste sigaret rookte ik, zoals wel meer mensen, achter het fietsenhok op school. Ik was 16. En mijn laatste? Die drukte ik op 10 december vorig jaar uit, als afsluiting van de Allen Carr-training. In de tussenliggende jaren was ik wel vaker gestopt - tijdens de zwangerschappen - maar ik begon toch steeds weer. Wel discreet, want ik verborg mijn verslaving voor de kinderen. Tijdens de fotosessie voor dit interview heb ik het opgebiecht. 'Maar mam, jij rookte toch helemaal niet?', vroeg mijn oudste dochter verbaasd. Dus wel. Van gezelligheidsroker tot stevige paffer. Op het laatst rookte ik elke 2 of 3 dagen een pakje."

Rituele laatste sigaret
"Een collega las in de krant een artikel dat Menzis en Bewegen Werkt een grote Allen Carr-training in een voetbalstadion hadden georganiseerd. Dat was voor mij een eye opener: waarom zou ik niet wat hulp inschakelen om van mijn verslaving af te komen? De cursus duurde een dag; op het einde rookte ik met de andere deelnemers ritueel de laatste sigaret. Ik ben zó blij dat ik de stap heb gezet. Het voelt als een bevrijding. Nog even los van mijn gezondheid en conditie heeft het vooral een mentaal effect. Want je denkt misschien dat een sigaret stress en spanning wegneemt, maar het is precies omgekeerd. Zonder het te beseffen, zit je in een neerwaartse spiraal."

Bewustzijn kweken
"Dat opgeluchte gevoel gun ik anderen ook. Dus stapte ik direct naar mijn werkgever om te kijken of we samen iets voor collega's konden organiseren. Ik werk in de horeca en daar wordt aardig wat gerookt. Er zijn daardoor behoorlijk wat mensen van ons gestopt; dat is pure winst. Sommigen kregen tijdens de coronaperiode een terugval, maar zijn van plan het beslist nog een keer te proberen. Stoppen met roken is ook een stuk bewustzijn kweken. Mijn vriend is er ook door aangestoken."

Janien Rohring-Deventer, manager accounts bij Allen Carr / Bewegen Werkt
"Wij vinden het belangrijk om voor het bevorderen van vitaliteit bewezen methodes in te zetten. Wat dat betreft geloven we heilig in de Allen Carr-methodiek. Het succespercentage is ongekend: een jaar na de training is ruim de helft van de deelnemers nog steeds een opgeluchte niet-roker. Door corona zijn we de training ook online gaan aanbieden. Bijkomend voordeel is dat deelnemers daar anoniem aan mee kunnen doen."

Jedidja Verboom, projectmanager Preventie bij Menzis
"We weten dat het ontzettend lastig is om te stoppen met roken. Bewezen methodes, zoals de Allen Carr-training, kunnen rokers helpen om te stoppen. Zoals je ook leest in het verhaal van Simone, levert dat iemand veel gezondheidswinst op. Doordat we de training volledig vergoeden via onze basisverzekering, is deelname gratis. Hiermee hopen we meer mensen van het roken af te helpen."

bron: Menzis