Terug naar overzicht

Kan roken beschermen tegen corona?

Kan roken beschermen tegen corona? Recente wetenschappelijke artikelen suggereren dat en media nemen het gretig over. Aanwijzingen uit betrouwbaar onderzoek voor een beschermend effect van roken op Covid-19 zijn er niet. Hoe zijn deze hardnekkig geruchten dan ontstaan? Wat is er aan de hand in en met de wetenschap?

Het Trimbos Instituut heeft verschillende wetenschappelijke artikelen geanalyseerd en legt uit hoe deze geruchten ontstaan. Samenvattend is er op dit moment onvoldoende onderzoek gedaan om een definitieve conclusie te trekken over de relatie roken en de kans op het oplopen van Covid-19. Er is momenteel geen hard bewijs dat roken het risico op Covid-19 vergroot, noch verkleint. Dit betekent niet dat er geen relatie is, alleen dat wetenschappers deze nog niet hebben vastgesteld.

Zolang ze daar mee bezig zijn, is het meest logische uitgangspunt dat rokers een grotere kans hebben om ziek te worden door een infectie met SARS-CoV-2, net zoals bij alle andere virussen en bacteriën die het gemunt hebben op de luchtwegen. En dat stoppen met roken belangrijker is dan ooit tevoren.

Bron: Longread ''Hoe onzin over roken en corona de wereld in komt'' door het Trimbos Instituut