Terug naar overzicht

Stoppen met roken: Veilig op afstand

Karine van 't Land, zorgexpert bij Menzis en arts-onderzoeker bij Amsterdam UMC, scheef een column voor ICT & health over digitale oplossingen voor stoppen met roken. Hieronder lees je een enkele fragmenten uit haar column Stoppen met roken: Veilig op afstand.

Technologie kan stoppen met roken op allerlei manieren ondersteunen. Dat is goed nieuws. Eén op de vijf volwassen Nederlanders (bijna 3 miljoen mensen) rookt. De coronacrisis maakt de inzet van technologie nog urgenter, want roken vergroot de kans op een ernstig verloop van een Covid-19 infectie. De mensen met een tabaksverslaving lijken daarom gebaat bij ondersteuning op afstand.

Roken is een hardnekkige verslaving. Volgens het Trimbos Instituut wil 80% van de rokers stoppen: per jaar doet 30 procent van hen een serieuze stoppoging. Veel mensen gaan daarbij uit van wilskracht. Je moet het toch zelf doen, is de redenatie. Dit leidt vaak tot mislukking. Van de zelfstandige stoppers blijkt een overweldigende 94 procent na een jaar weer te roken.

Gelukkig zijn er allerlei methoden, ook online, om de kans op succesvol stoppen te vergroten.

Over de Allen Carr training schrijft Karine:

Allen Carr's Easyway is een ander type coaching, sinds kort online in webinarvorm beschikbaar. Tijdens één lange bijeenkomst bespreekt een trainer, altijd een ex-roker, de mechanismen van verslaving. Alle goede redenen die een roker denkt te hebben om te blijven roken, worden geanalyseerd en verworpen. Aan het eind van de bijeenkomst roken de deelnemers gezamenlijk de laatste sigaret.

Onafhankelijke wetenschappers hebben de Allen Carr methodiek wereldwijd, ook in Nederland, onderzocht in enkele studies - waarvan twee RCT's. Hieruit blijkt dat in de context van bedrijfszorg 30 tot 40 procent van de deelnemers na een jaar nog steeds is gestopt.

Thuiswerken

Karine: ''Wat mij betreft verdient de methode Allen Carr's Easyway meer bekendheid en bredere verspreiding, vanwege schaalbaarheid en goed onderbouwde effectiviteit via slechts één bijeenkomst, zonder medicatie of hulpmiddelen.''