Terug naar overzicht

Terugblik online event: De weg naar een rookvrije organisatie

Op maandag 31 mei – Wereld Niet Roken Dag – vond het online event ‘de weg naar een rookvrije organisatie’ plaats. Tijdens dit event hebben wij werkgevers van diverse organisaties geïnformeerd over de implementatie van een succesvol rookvrij-beleid. Hieronder lees je een terugblik.

Terugblik van het online event

Om 13.00 uur ging het event ‘de weg naar een rookvrije organisatie’ van start. Na de kick-off door Janien Rohring van Allen Carr’s Easyway, werd het woord gegeven aan prof. dr. Arie Dijkstra. van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deelde zijn kennis over roken en het implementeren van een rookvrij-beleid vanuit de wetenschap. Waarom roken mensen? Wat kan je als werkgever doen om medewerkers te activeren om te stoppen met roken?

Na een korte Energizer, nam Pieter Iedema het woord. Pieter heeft vanuit zijn rol als adviseur duurzame inzetbaarheid bij Bewegen Werkt meerdere organisaties begeleid bij het implementeren van het rookvrij-beleid. In zijn presentatie vertelde hij over het succesvolle 7 stappenplan en deelde zijn ervaringen uit de praktijk.

Aansluitend ging hij in gesprek met Monique Mondria van Menzis. Samen bespraken ze de aanpak van Menzis om tot een rookvrije organisatie te komen. Tussendoor werd er een interessante korte kennisquiz over roken georganiseerd. Het event werd afgesloten met het beantwoorden van vragen.

Wat hebben deelnemers geleerd?

Hieronder enkele reacties van deelnemers op de vraag wat ze hebben geleerd tijdens het event:

  • ‘Dat je als organisatie de gezondheid van je medewerkers voorop moet stellen. Wat zijn drempels bij stoppen met roken? Een hoe kun je die verlagen? Begrip tonen en volgens een plan te werk gaan.’
  • ‘Dat we tijd moeten nemen om tot een goed project te komen. En dat het aanbieden van enkel een training stoppen met roken minder effectief is.’
  • ‘Succesverhalen delen als middel om mensen te activeren’
  • ‘Zorg dat het implementeren van het rookbeleid iemand zijn kerntaak is en niet iets wat je er even bij doet.’

Beoordeling van het event

Het event werd door de deelnemers positief beoordeeld, met een gemiddelde van een 4 (op een schaal van 1 - 5).

Op de vraag of deelnemers de bijeenkomst aanbevelen bij collega's, werd gemiddeld een 8.4 gescoord (op een schaal van 1 - 10).

Wij kijken met trots terug op dit geslaagde online event!