Terug naar overzicht

Rookbeleid: wat werkt?

Steeds meer bedrijven zijn bezig met rookbeleid, vaak met als doel om in de toekomst een rookvrije organisatie te worden. Maar welke manier werkt het beste? En hoe pak je dat aan? Gezondheidswetenschapper en verslavingsdeskundige prof. dr. Arie Dijkstra geeft advies.

Voer een consistent, actief anti-rookbeleid

Prof. dr. Arie Dijkstra: “Het getuigt van goed werkgeverschap om je te bekommeren om de gezondheid van je mensen. Een kwestie van ethiek.”

“Voor bedrijven die hun medewerkers willen steunen bij het stoppen met roken geldt: houd het vol. Voer een consistent, actief anti-rookbeleid in en blijf begeleiding aanbieden om te stoppen. Niet eenmalig, maar langdurig. Wees overtuigd van het belang van een rookvrij bedrijf. Alleen bij 100% motivatie lukt het. Draag om te beginnen duidelijk uit dat niet roken in het bedrijf de sociale norm is. Draagvlak in de organisatie is belangrijk, dus bied wel een rookgelegenheid aan. Hang overal duidelijke bordjes op, zodat mensen weten wat wel en niet mag. Stel speciaal iemand aan om de regels te handhaven.”

Paar keer per jaar aanbieden

“Laat de bedrijfsarts en/of bedrijfsverpleegkundige actief het anti-rookbeleid uitdragen en mensen stimuleren om te stoppen via een training. Niet door het één keer aan te bieden, maar een paar keer per jaar. Veel rokers wijzen een cursus in eerste instantie af, maar een deel staat er het jaar erna toch open voor. Gemiddeld lukt het tussen de 20 en 30% van de rokers om na een groepstraining te stoppen, tegen een kleine 10% van degenen die het alleen aanpakken.” Bij een Allen Carr training is het slagingspercentage ruim 50%!

''Samen met collega’s stoppen in een groepstraining lijkt voor de meeste rokers dus beter te werken dan stoppen in je eentje. Je beïnvloedt en steunt elkaar en je bent de hele dag in elkaars omgeving. Maar laat mensen vooral zelf de methode kiezen waar ze zich het prettigst bij voelen. Dat werkt uiteindelijk het beste. Last but not least: geef als directie het goede voorbeeld. Niet roken dus.”

Neem contact op

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op